Suunto Spartan вече следи и зоните на сърдечен ритъм!

Най-новата актуализация на софтуера на SUUNTO донесе на часовниците от семейството Spartan полезно допълнение към тренировъчните режими - зони на сърдечен ритъм! 
Зоната на сърдечен ритъм (или HR зона) ви помага да намерите баланса в интензитета на тренировките си. Като следите времето си за тренировка в различни зони, ще поддържате здравето си добро, а ще надградите нивото си на активност.  

Spartan_HRZones.jpg

Всяка HR зона тренира тялото ви по различен начин и води до различни ефекти върху подготовката ви. Вижте кои са зоните, използвани в часовниците Suunto Spartan:

Зона 1: Лесно
Подготвя тялото за упражнения и усилва възстановяването. Обикновено се използва за загряване или за завършване на тренировка, както и при тренировки за възстановяване. Също и при всекидневни дейности като ходене, качване по стълби, колоездене до работа, др. 

Зона 2: Скромно
Развива аеробната ви устойчивост и подсилва разграждането на мазнините. По-дълги сесии за устойчивост в тази зона може да използвате за силна аеробна основа и за разграждане на складираните мазнини. Подобряването на общата кондиция дава основа за повече натоварване и подготвя тялото за по-интензивни дейности. 

Зона 3: Трудно
Повишава аеробната кондиция и представянето на сърдечно-съдовата система. Започва да се образува млечна киселина, но тялото все още може да я неутрализира. Тренирайте с този интензитет най-много 2 пъти седмично, защото той доста стресира тялото. 

Зона 4: Много трудно
Развива дишането ви при визок интензитет на движение. Млечната киселина се образува, но усилията ви са устойчиви. Интервална тренировка в Зона 4, точно под анаеробния ви праг, ви подготвя за усилията при бягането и подобрява разграждането на лактозата. Тренировката с висок интензитет развива нивото ви на подготовка ефективно и бързо, но ако се прави твърде често или с твърде висока интензивност, ще води до претоварване и изтощение.  

Зона 5: Максимално
Подобрява представянето ви при кратко анаеробно натоварване с висока интензивност. Тези усилия са твърде тежки и трябва да са кратки. Млечната киселина ще бъде произведена в тялото ви по-бързо, отколкото може да се разгради. Спортистите включват тези максимално интензивни натоварвания в тренировъчната си програма много контролирано. Ако тренирате просто за добра кондиция и здраве, изобщо не се нуждаете от тази зона.  

Как се пресмятат зоните? 
Зоните на сърдечния ритъм се определят като процентни диапазони от максималния ви сърдечен ритъм.  Ако не зададете вашия конкретен максимален ритъм,  часовникът ще го изчислява стандартно: 220 - възрастта ви.
 
Принципно, базирано на процента от максималния ви сърдечен ритъм, SUUNTO HR зоните са:
 Зона 5: 87–100%
Зона 4: 82–86%
Зона 3: 77–81%
Зона 2: 72–76%
Зона 1: < 71%
 
В тези принципни зони, анаеробният праг попада между Зона 4 и 5, при 87% от максималния сърдечен ритъм, а аеробният праг - между Зона 2 и 3, при при 77% от максималния сърдечен ритъм. Ако знаете точните си зони, можете да ги въведете ръчно и да индивидуализирате нуждите си от тренировка. 

Тренирайте успешно с новия софтуер на Suunto Spartan! 

Asya Mollova